Sarvabad ve Horaman

Sarvabad

Sarvabad, Kürdistan eyaletinin şehirlerinden biri olup, eyaletin başkenti Sanandaj'a yaklaşık 90 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Kürdistan vilayetinin en çekici bölgelerinden biri olan Oramanat bölgesinin büyük bir kısmı bu şehirde bulunuyor.

Sarovabad şehri 2013 yılında kurulmuş ve öncesinde Mervan şehrinin ilçelerinden biriydi. Şu anda bu şehir iki şehir ve sekiz köyden oluşmakta ve 66.709 kişilik bir nüfusa sahiptir.

Sarovabad şehrinin farklı bölgelerinin hava durumu, rakım değişikliklerinden dolayı farklıdır ve dağlık ve soğuk bölgelerden neredeyse ılıman iklime sahip bölgelere kadar değişiklik gösterir.

Oramanat bölgesi Sanandaj, Kamiyaran ve Sarovabad şehirlerinin bir kısmını kapsıyor. Dağlık doğası, orman örtüsü ve nehir geçişlerinin yanı sıra Oramanat köylerinin basamaklı mimarisi bu bölgeyi Kürdistan vilayetinin en güzel bölgelerinden biri haline getirmiş ve birçok turistin ilgisini çekmektedir..

Bu bölgenin önemli akarsularından biri olan Şirvan Nehri Oraman bölgesinden geçmektedir. Şirvan, Kürdistan vilayetinin en uzun nehri olup, sonunda Irak ülkesine girerek büyük Dicle Nehri'ne akmaktadır. Ayrıca ilin üç bin metreyi aşan yüksek zirvelerinin çoğu da Oraman bölgesinde bulunuyor.

Oraman Takht şehri, Horaman bölgesinin en güzel bölgelerinden biridir. Horaman halkı bu köyün bir zamanlar hükümetin merkezi ve yerel yöneticilerin başkenti olduğuna ve Takht kelimesinin başkent anlamına geldiğine inanıyor. Oraman Takht'ın merdiven mimarisi ve tarihi bağlamı ile çevresindeki doğa bu köyün en önemli özellikleridir..

Horaman Takht halkının en önemli ritüellerinden biri olan Pir Şaliar'ın yıllık düğün töreni, her yıl kış mevsiminin başlamasından yaklaşık 45 gün sonra ve Sedeh festivaliyle aynı zamanda gerçekleştirilir. Baharın 45'inci gününde Pir Şaliar'ın mezarında Kumsai adı verilen tören düzenleniyor.

Yemyeşil ve dağlık Dezli ve Derki köyleri de bu bölgenin diğer güzel köyleri arasındadır. Bu bölge yerel halkın ve turistlerin başlıca tatil yerlerinden biridir. Bu bölgede görülmeye değer daha birçok güzel köy var.

Bell maden suyu Kürdistan ve Kermanşah illerinin sınırında yer alan Sarovabad şehrinin diğer turistik yerlerinden biridir. Bu kaynak, Kürdistan eyaletindeki Nav ve Kirmanşah eyaletindeki Hac köyleri arasında yer alıyor.

Oraman bölgesi halkı, Julai (geleneksel tekstil), Kalash nakışı ve ahşap işçiliğini sayabileceğimiz olağanüstü el sanatları üretiyor.

 

Sarovabad'a gitmek için buraya tıklayın

Sarovabad şehrinin turistik yerleri

 

Çeşme Göl

Kani Qol, Kürdistan ilinin Sarovabad şehrinin Durood ve Razab köyleri arasındaki Kosalan eteklerinde bulunan bir pınarın adıdır. Bu kaynak, bahar mevsiminde Kosalan'ın yükseklerinde karların erimesi nedeniyle suyla dolan ilginç jeolojik olaylardan biridir.

 

Kani Qol'a gitmek için buraya tıklayın

Dezli Köyü

Dezli köyü Kürdistan ilinin Sarovabad ilçelerinden biridir. Sanandaj'a 115 km uzaklıktadır. Dezli, özellikle yolun her iki tarafında devasa kayalardan oluşan bir kapıya rastladığınızda Ha-Varaman bölgesinin tertemiz ve muhteşem doğasına açılan bir kapı sayılabilir.Köy, çevredeki diğer köylere göre daha büyük ve turizm açısından da oldukça avantajlıdır. daha iyi durumda ama pek iyi değil. Köyün doğası muhteşem, özellikle bahar mevsiminde göz alabildiğine yeşillikler, köpüren su kaynakları ve rengarenk çiçekler görülebiliyor. Dezli'nin Delmarz, Mehdi, Dalani ve Kamanjeh dağları arasında yer alması çevre illerden çok sayıda dağcının bu köye gelmesine neden olmuştur. Köyde maalesef tescilli olmayan bazı antik tepeler var ve bunlarla ilgili herhangi bir tabela veya bilgi bulunmuyor. Dezli'de bahar mevsiminde cuma günleri halkın bizzat düzenlediği yerel müzik festivalleri yapılıyor ve yüzlerce insanı rengarenk Kürt kıyafetleriyle görmek çok güzel bir atmosfer yaratıyor. Her yıl Pirşalyar töreniyle aynı zamanda Dezli'de "Gençlik ve Doğa" adlı bir festival de düzenleniyor.Dezli'de sadece kebap servisi yapan küçük restoranlar da nadir değil.Lezzetli Dezli ve çilekli klaneyi mutlaka deneyin.

 

Yol tarifi almak ve Dezli Köyü'ne gitmek için tıklayınız.

Darake Köyü

Dere Ki köyü, Kürdistan ilinin Saro Abad şehrinin fonksiyonlarından biri olup Saro Abad'ın 50 kilometre güneyinde yer almaktadır.Dere Ki köyü dağlık bir bölgede yer almakta olup yüksekliği deniz seviyesinden yaklaşık 1700 metre yüksekliktedir. Akdeniz iklimine sahip olan bu köyde ilkbaharda ılıman ve hoş bir hava, yazın nispeten sıcak hava, sonbaharda soğuk ve kışın ise çok soğuk hava hakimdir.

Dere Ki köyü özel konumu nedeniyle güzel ve eşsiz bir etkiye sahiptir.Güzel manzaraları çoğu mevsimde çekici ve ilgi çekicidir.Kuzeyde Seko dağları ve güneyde Dalani ve Kamanjar dağları bulunur. Köye ve hatta bölgeye özel bir güzellik katan köy.Köyün doğal cazibe merkezleri Wah Zahn (Selur) şelalesi, Qe La Khani'nin güzel alanı, Selour ve Zhansani bahçeleri vb.

 

Yol tarifi almak ve Dareh Ki köyüne gitmek için buraya tıklayın

Horaman Takht şehri

Huramanat köyünün tarihi

Geriye kalan belgelere göre Nav, Hajij ve Spreez köylerinin yakınlarında, geçmişinin 40 bin yıl civarında olduğu tahmin edilen ve Paleolitik çağda yaşayan insanlar varmış. Bu tarihi döneme ait Mero ve Gilan mağaralarında mağara adamlarının aletleri, ocak kalıntıları ve antilop iskeletine benzeyen bazı kemikler bulunmuştur. Ayrıca Shanider ve Biston mağaralarında 40.000 yıldan daha eski olduğu söylenen Neandertal insanının kemikleri de keşfedildi. Kanache adlı bir mağarada kalıntıları bulunan bu köye zamanla insanlar göç etmiş.

Araştırmacıların Roar köyü çevresinde, kubbe şeklinde çatılı büyük bir taş mezar ve çok sayıda ev dahil olmak üzere, Demir Çağı'nda bölgede insanların yaşadığını ve tarihlerini gösteren kanıtlar bulduğunu bilmek ilginçtir. 3000 bin yıldan fazla olduğu tahmin edilmektedir. Bu buluntular bu bölgenin en tarihi eserleri olarak kabul edilir ve mimarisi Zagros'un batı bölgesiyle ilişkilidir. Çünkü tasarımı ve yapımı Çin arazisi şeklinde olup, Tangivar köyünün yakınlarında Asur döneminden hatırlandığı anlaşılan bir yazıt bulunmuştur. Bu yazıtın üzerinde "Sargon II" isimli Asur hükümdarının resimlerinin işlendiği, ayrıca uzmanlar tarafından tercüme edildikten sonra Asur hükümdarının Oraman ve Zagros bölgelerine yaptığı saldırılardan söz eden çivi yazılı bir yazıt da bulunmuştur.

 

Oraman Takht'ın basamaklı mimarisi ve muhteşem evleri, köyü, tepesinde antik bir kale bulunan bir piramit şeklinde şekillendirmiştir. Bu evlerin basamaklı mimarisi burayı Hazar Masoleh köyü olarak meşhur etmiştir ve öyle ki her evin avlusu başka bir evin çatısıdır. Uramanat'ın mimarisi ve bu rüya gibi dağlık bölgenin yeşillikleri sanki cennete giden merdivenleri tasvir ediyor..

Pir Şaliar'ın töreni her yıl kış ortasında Kürdistan'ın Huraman (Oraman Takht) köyünde yapılıyor ve "Pir Şaliar"ın düğünü üç gün içinde kutlanıyor. Şeyh Abdülkadir Geylani'nin müridi Pir Şaliar'ın türbesi Oraman'da asfalt yolun sonunda yer alıyor. Bu tören, kurbanın kesilmesini, tef çalınmasını, özel yemek yenilmesini, gecenin tehlil söylenerek ve dua edilerek (Zekr) geçirilmesini içerir.

 

Yol tarifi almak ve Oraman Takht şehrine gitmek için buraya tıklayın

Yol tarifi almak ve Pirshalyar Tapınağı'na gitmek için buraya tıklayın.

Belbar köyü

Bu köy deniz seviyesinden 900 metre yükseklikte yer almaktadır. Yanından Şirvan nehri akıyor ve manzarası doğal ve bozulmamış tek köy. Bu köyde Şirvan'ın yanı sıra Belchmi adı verilen, her izleyenin gözünü hayrete düşüren geçici mevsimlik pınarlar da bulunmaktadır ve İran'da on metre uzunluğunda fışkıran tek pınardır. Ancak ne yazık ki bu kaynaklar çeşitli yapay yerler yapılarak çirkin hale getirilmiş.Bu köyün (Dereh Vian-Shireh Dereh-Oudalan) adında üç villası var. Köyün halkı bilim ve kültür açısından üst düzeyde olup, bölgede en fazla öğrenciye sahiptir. Bu köyde üç cami, iki okul, iletişim ve internet ağı bulunmaktadır. Bu köyde ayrıca Trifa Horaman Derneği adında bir sivil toplum kuruluşu da bulunmaktadır.

 

Yol tarifi almak ve Belbar köyüne gitmek için tıklayınız

 

Selin köyü

Bu köy, ilin en önemli doğa turizmi güzergahı olan Marivan'dan Horaman Takht ve Hac turizm köyüne giden güzergah üzerinde yer almakta olup, turistik turların planlanmasında köy turizminin avantajlarından biri olup, konumu itibariyle Kosalan koruma alanında tür çeşitliliği bulunmaktadır.Hayvan ve bitki yaşamına sahiptir ve bu çeşitlilik bölgede ekoturizmin gelişmesine büyük katkı sağlamıştır.Son yıllarda Darian Barajı'nın inşa edilmesi nedeniyle su Barajın arkasındaki göl köy arazisinin bir kısmını kaplamış olup bu nedenle Selin Köyü tekneyle Hac gibi diğer köylere ulaşımın yapıldığı son köydür ve programda genellikle bu ulaşım türü kullanılmaktadır. kara gezileriyle birlikte seyahat turları.

 

Selin köyünün gezilecek yerleri şunlardır:

Shahu Tepeleri

Shahu Tepeleri, Selin köyü boyunca yer alan Zagros sıradağlarının bir kısmının adıdır. Bu yüksekliklere ulaşım yolu uzun ve dik eğimli olduğundan çocuklar ve yaşlılar için uygun değildir. Rotanın bir bölümünde ormanın ortasından geçmeniz gerekiyor. Bulutlar yakınınızda ve kuşların cıvıltısı sizi yola devam etmeye davet ediyor. Bu rota tamamen doğanın sanatıyla kaplı ve ilerledikçe daha da ilgi çekici manzaralar göreceksiniz.

Şirvan Nehri

Şirvan Nehri, Zagros'un kalbinden Selin Köyü'ne kadar dolambaçlı bir yoldan geçerek bu yeşil alanın can damarını oluşturuyor. Nehir yolunda baktığınız her yerde tazelik ve yeşillikle karşılaşacaksınız. Bu nehrin akışı o kadar güçlü ve güçlü ki üzerine Darian Barajı'nı inşa ettiler.

Şirvan Nehri üzerindeki köprü

Selin köyünde muhteşem bir manzara arıyorsanız Şirvan çayı üzerinde bulunan köprüyü mutlaka ziyaret edin. Bu köprünün genişliğinin dar olması aynı anda yalnızca bir aracın geçmesine izin veriyor. Bu köprünün güzelliği ancak yolun yarısına gelindiğinde ortaya çıkıyor. Kürdistan vilayetinin en büyük nehirlerinden birinde muhteşem bir manzara sizi bekliyor.

Selin Kalesi

Tarihi kanıtlara göre Selin Köyü 900 yıldan daha eski olduğundan birçok arkeolog bu bölgede tarihi bir keşif yapılacağını umuyordu. Yakın zamana kadar pek çok kazı yapıldı ve Selin'in 1,5 km güneyinde tarihi bir kale keşfedildi. Bu kaleden çok fazla kalıntı olmasa da bilim adamları, kalenin İslam sonrası dönemden kalma olduğunu düşünüyor ve 1000 yıldan daha eski olduğunu tahmin ediyor.

 

Yol tarifi almak ve Selin Köyü'ne gitmek için tıklayınız.

Bel Çeşme

Kürdistan'ın Oramanat bölgesinde bulunan Çeşme Bel, İran'ın muhteşem cazibe merkezlerinden biridir. İnanılmaz miktarda suya sahip olan Kani Bel Kaynağı, Nav ve Hajij köyünün yakınında yer almakta ve Şirvan Nehri'ne dökülmektedir. Bu kaynak Takht Dağının yükseklerinden beslenir ve oldukça gürültülüdür. Çeşme ve Bel Nehri, 15 metre uzunluğuyla "dünyanın en kısa nehri" olarak biliniyor. Yörede ve Kürtçe'de Kani Bel olarak bilinen ve adını muhtemelen eski Babil su tanrısı Bel'den alan bu kaynak, Hac'a iki kilometre uzaklıkta, Şirvan Nehri'ne ise kısa bir mesafede yer alıyor ve suyu Ayrıldıktan sonra Dağın kalbinden gürleyen bir şelale oluşup nehre akıyor.

 

Yol tarifi için buraya tıklayın ve Connie Bell'e gidin

Deuznav köyü

دیوزناو: نمایی از جلوه گری طبیعت در دل کوه های زاگرس

Kürdistan eyaletinin güneybatısında ve Sarvabad şehrinin Oramanat bölgesinde, bu şehrin merkezine 45 km uzaklıkta yer almaktadır.

Şirvan Nehri ile Şahu Dağı arasında yer alan bu köye, Şahu Dağları'nın eteklerindeki zorlu yollardan geçtikten sonra binlerce yıllık bir köy olan bu köye ulaşıyoruz.

Bölgenin çok sayıda şelalesinin bulunması, yeşilliği ve bakir doğası bu köyü turistik bir köy haline getirmiştir.

Diuznav suyun doğduğu yer anlamına gelir. Kış sonu ve bahar başında köye giderseniz bütün sular evlerin ve sokakların altından akıyor. Köyün yüksekliği deniz seviyesinden yaklaşık 940 metre yükseklikte olup, yüksek bir zirvenin varlığı ve bu bölgenin tropikal doğası nedeniyle bu köyün insanları soluk bir sonbahar yaşarlar.

  El sanatları, tarım turizmi ve spor turizmi alanlarında söz sahibi olan ilin teraslı ve turist dostu köylerinden biridir. Arghvan Bafi el sanatları, Diuznav'ın 2019 yılında ulusal sicile Arghvan Bafi köyü olarak kayıtlı olduğu bu köye özgüdür.

oldu.

  Bu köyün diğer sektörlerinden biri de akarsu ve temiz su kaynakları nedeniyle zengin olan balık yetiştiriciliğidir ve bu köyde onlarca balık yetiştirme ünitesi kurulmuştur.

Bu köyde hayatın akışı sadece günlük işleri yapmakla geçmiyor. Bu vadinin dibindeki bu köyün insanları spor yeteneklerini bile geliştiriyorlar.

Futbol sahasının varlığı ve içinde oynama heyecanı bu köyün turistik cazibesinden farklı bir etki göstermiştir.

 

Diuznav'ın en belirgin özelliği Kürtçe Nevruz olayıdır. Bu bölgede bahar diğer bölgelere göre daha erken yaşanır ve bu köyde havalar daha erken ısındığı için geçmişte bahar mevsiminin başlangıcı Mart ayının 1'ine konulur ve Nevruz yılın o zamanında kutlanırdı. Kürtçe Nevruz olarak bilinir.LT'dir.

Bisaran köyü

 
زیباترین زمین فوتبال ایران/ عکس
Bisaran, Sarovabad'a 41 km ve Sanandaj şehrinin (eyalet başkenti) 96 km güneybatısında bulunan Kürdistan ilinin Sarovabad ilçesinin yeşil bir köyüdür. Bu köy kuzeyden Salian, Naji ve Sefidban köyleri, güneyden Zhan ve Paiglan köyleri, batıdan Nesnar, Hersin ve Boridar köyleri ve doğudan Xian köyleri ile sınırlanmıştır. , Hoyeh ve Sarhoyeh. Marjhol ve Marazize dahil bu köyün güzel ve muhteşem mağaralarına bakarak Bisaran'daki insan yerleşiminin tarihini anlayabilirsiniz. Son nüfus sayımına göre bu köyün nüfusu yaklaşık 4 bin kişi (745 hane) olup, çoğunluğu tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlamaktadır.
Bisaran'ın en muhteşem turistik yerleri
Güzel doğası, bahçeleri ve nehirlerinin yanı sıra, bu köyün çevresinde, bazılarını aşağıda tanıtacağımız başka gezi ve turistik yerler de bulunmaktadır.
 
Dasiran Kalesi, 1353 yılında nüfusa kayıtlı olan Bisaran köyünün batı kısmına iki kilometre uzaklıkta olup temel taşı Saroj'dandır. Bisaran köyüne yolunuz düşerse bu tarihi mekanı mutlaka ziyaret etmeniz tavsiye edilir. İlginç olan bu köyde yaşayan halkın günümüzde Ezidi dini olarak bilinen Dasani dinine bağlı olduğudur.
 
Tarihi H. 8. yüzyıla tarihlenen Bisaran Ulu Cami, ilk olarak bu bölgenin ileri gelenlerinden Seyyed Baba Şeyh tarafından yaptırıldığı için bölge halkı arasında Baba Şeyh Camisi olarak da anılıyor.
Seyahat etmek için en iyi zaman
Yüksek Shahneshin ve Kori He Vrishan dağları arasındaki konumu nedeniyle köyün iklimi ılıman ve dağlıktır, bu nedenle kışları karlı, yazları ise ılık ve serin geçer, dolayısıyla Ye Bisaran'ı ziyaret etmek için en iyi mevsim ilkbahar ve yaz aylarıdır. Bu bölgeye yapacağınız gezide kırsal yaşam atmosferine sahip, rahat ve güvenli bir yer arıyorsanız,
 

Dalamarz köyü

Dalamarz köyü Kürdistan'ın eski köylerinden biridir.Yerlilerin anlatımına göre köyün adı Dalan Merz'di çünkü geçmişte kervanlar Delmarz'da bir iki gün dinlenmek için kalıyor ve sonra buradan geçiyordu.Birkaç kez değişti . Daha sonra III. Yezd Gard'ın yönetimi altındaki bölgenin uzaklığı nedeniyle burayı bölgenin sınırı haline getirmesi nedeniyle adı Sarmarz olarak değiştirildi. Şirvan Nehri'nin geçtiği derin bir vadide yer alması nedeniyle Dere Merz olarak değiştirilen bu köyün sonraki adı Dere Merz'di.
Delmarz Köyü dağlık bir bölgede yer almakta olup yoğun ve kompakt bir dokuya sahiptir; Köyün hafif bir eğim üzerinde yer alması bazı evlerin basamaklı olmasına neden olmuş, böylece bir evin düz çatısı diğer evin avlusu haline gelmiş.
 
Eski sokakların çoğu dar ve uzundur. Yeni evlerin yapımında kiriş, çimento, sıva ve benzeri malzemeler kullanılmaktadır.
Bu köyün ekonomisi tarım, bahçıvanlık, hayvancılık, arıcılık ve geleneksel hizmet işleri ve el sanatlarına dayanmaktadır. İçme ve tarım suyu Gül Gülin kaynağı ve Şirvan nehrinden sağlanmakta; Buğday, arpa, nohut, mercimek, çilek, nar, ceviz, dut, kayısı ve süt, yoğurt, peynir, ayran, lor gibi her türlü süt ürünleri köyün en önemli ürünleridir.
Turistik Yerler

معرفی روستای زیبای دلمرز بهمراه تصاویر آن

Özel konumu nedeniyle Delmarz Köyü güzel ve eşsiz bir etkiye sahiptir.Güzel manzaraları ve perspektifleri çoğu mevsimde çekici ve ilgi çekicidir.Köyün en önemli doğal atraksiyonları Şirvan Nehri'nin bir araya gelmesinden kaynaklanmaktadır. Eyaletin Qeshlaq, Gau-Rood gibi güneybatı, batı ve orta kesimleri oluşmuştur.
Gül Gülin kaynağı, köylülere para kazanma fırsatı sağlayan Kaşani türü balıkların büyük bir topluluğunun toplanma yeridir.Bu balıklar bu baharda eylül ayının sonundan aralık ayının ortasına kadar toplanır. Geçmişte köy halkı yiyecek ihtiyacını balık tutarak karşılıyor, fazlasını diğer köylere gönderip başka yiyeceklerle takas ediyor ve bu şekilde tüm yıl boyunca yiyecek ihtiyacını karşılıyordu.
Ve bu güzel turistik mekanlar, doğa severlere iki veya üç gün boyunca en güzel boş zaman anlarını sunabilir.
Bozulmamış ve el değmemiş doğası, dört mevsim elverişli hava koşullarının varlığı ve balıkçılık da köyün turizm yetenekleri arasında yer aldığından, bahar aylarında turistler ve özellikle dağcılar için iki günlük bir gezi eksik olmaz.
Bitki örtüsü ve ağaçlar: Köyün bitki örtüsünde inek dili, haşer, hatami, papatya, inek dili, anemon, bo madaran, kekik, meyan kökü, kekik, enginar, ravent, hoje, mantar ve goon gibi her türlü bitki bulunmaktadır. Gıda amaçlı kullanılan tıbbi ve endüstriyel bitkiler ile hindiba ve her türlü meşe, kikem, argan, baneh, nar, van, alıç, armut ve incir ağaçları bulunmakta olup, köyün çevresi yemyeşil meralarla çevrilidir. . Hayvancılığın otlatılmasına uygun bitki örtüsüne sahiptir.
Hayvanlar: Köyün yaşam alanlarındaki hayvan türleri arasında çakal, kurt, ayı, dağ keçisi, tilki, tavşan, yaban domuzu, domuz ve bazı köylülere göre nadir görülen çita türü yer alıyor.
 
Köyün iletişim yolları
Köyün Kamiyaran, Paveh, Sarovabad ve Sanandaj gibi farklı şehirlere ulaşım yolları mevcut ancak mevcut iletişim yolu toprak ve geçilemez durumda.
Sarvabad ve Horaman

Explore the place

Sarvabad ve Horaman
Not rated 0 Review
from
0 تومان /night

View More

The City Maps

Messages {{unread_count}}
Chat with: {{currentConversation.display_name}}
{{chat.display_name ? chat.display_name[0] : ''}}

{{chat.display_name}}

You: {{chat.last_message.content}}

{{chat.unread_count }}