موزه تاریخ طبیعی کردستان از جاهای دیدنی سنندج
اگر بپرسید در میان جاهای دیدنی سنندج، کدام جاذبه خاصتر است؟ پاسخ ما به شما موزه تاریخ طبیعی کردستان خواهد بود؛ چراکه در این موزه نمونههایی از ۴۷۰ گونه جانوری مختلف به نمایش گذاشته شدهاند! گونههای موجود در این موزه شامل ۲۱۲ نمونه از پرندگان مختلف، ۲۷ نمونه از پستانداران، ۱۵۰ نمونه از حشرات، ۳۱ نمونه از بیمهرگان، ۱۰ نمونه از آبزیان، ۵ نمونه از دوزیستان و ۱۴ نمونه از خزندگان میشوند. همچنین در این موزه ۱۸ نمونه از سنگها و کانیهای مختلف نیز وجود دارند. علاوهبر همه این گونهها و نمونههای تاکسیدرمی شده، ۳ نمونه از اسکلت پرندگان، یک نمونه از اسکلت ماهی و یک نمونه از اسکلت لاکپشت نیز در این موزه بزرگ نگهداری میشوند.
آدرس: سنندج، بلوار پاسداران، پشت پارک دیدگاه، اداره کل حفاظت محیط زیست کردستان، موزه تاریخ طبیعی کردستان.
ساعات بازدید: شنبه تا پنجشنبه از ساعت ۸:۰۰ تا ۱۴:۰۰
جهت مسیریابی موزه طبیعت کردستان در سنندج اینجا کلیک کنید
عمارت سالار سعید یادگاری از حکومت قاجار در سنندج
مارت سالار سعید، از ارزشمندترین بناهای تاریخی و جاهای دیدنی سنندج است که قدمت آن به دوره حکومت قاجاریه در ایران باز میگردد. این عمارت باصفا و دیدنی، پس از گذراندن عمری طولانی و داشتن کاربریهای مختلف، امروزه به یکی از موزههای مهم سنندج تبدیل شده است و با آغوشی باز از گردشگران میزبانی میکند. معماری عمارت سالار سعید از سبک معماری ایران باستان تأثیر پذیرفته و در ساخت آن از سنگ، آجر و چوب استفاده شده است. بدونشک دیدنیترین بخش این عمارت سالن اصلی یا همان هال بناست. در هال ساختمان اصلی این عمارت، ۷ پنجره ارسی بزرگ با شیشههای رنگارنگ قرار دارند که فضایی زیبا و رؤیایی ایجاد کردهاند.
آدرس: سنندج، خیابان امام، کوچه حبیبی، عمارت سالار سعید.
ساعات بازدید: شنبه تا پنجشنبه از ساعت ۹:۰۰ تا ۱۳:۰۰ و ۱۵:۳۰ تا ۲۰:۰۰
جهت مسیریابی موزه و عمارت سعید سالار سنندج اینجا کلیک کنید
عمارت آصف وزیری (خانه کرد) گنجینه فرهنگی و تاریخی استان کردستان
اگر به دنیای تاریخ و کشف شگفتیهای بناهای تاریخی علاقهمند هستید، پیشنهاد میکنیم در سفر به استان کردستان، بازدید از عمارت آصف وزیری را از دست ندهید. عمارت آصف وزیری که به «خانه کرد» نیز شهرت دارد، از مهمترین جاهای دیدنی سنندج به شمار میآید. این عمارت پرشکوه و تماشایی در دوره حکومت صفویه در ایران بنا شده است. بعدها در دوره حکومتهای قاجار و پهلوی نیز بخشهایی به این عمارت اضافه شد؛ به همین سبب میتوان گفت که عمارت آصف وزیری جلوهگر هنر معماری در سه دوره تاریخی است. گفتنی است که وسعت خانه کرد در مجموع به بیش از ۴هزار مترمربع میرسد. موزه مردمشناسی قوم کرد در عمارت آصف وزیری قرار دارد و به همین سبب است که میگوییم این عمارت گنجینه تاریخی و فرهنگی استان کردستان است.
آدرس: سنندج، خیابان امام خمینی (شاپور)، نرسیده به مسجد دارالاحسان، عمارت آصف وزیری.
ساعات بازدید: شنبه تا پنجشنبه از ساعت ۸:۰۰ تا ۱۳:۰۰ و ۱۵:۳۰ تا ۱۹:۳۰
جهت مسیریابی عمارت آصف وزیری (خانه کرد) سنندج اینجا کلیک کنید
عمارت خسروآباد پرشکوهترین عمارت استان کردستان
عمارت خسروآباد را میتوان بهعنوان پرشکوهترین و پراهمیتترین عمارت غرب ایران معرفی کرد؛ چراکه این عمارت در زمانه خود محل فرمانروایی و حکومت خاندان اردلان بوده است. مساحت کلی این عمارت به بیش از ۶هزار مترمربع میرسد. معماری عمارت خسروآباد بهقدری هنرمندانه و منحصربهفرد است که هر بینندهای را شیفته و مدهوش خود میکند؛ چراکه گوشهگوشه این بنا جلوهگر هنرهای مختلف از جمله گچبری و آجرکاری است. این عمارت بخشهای مختلفی دارد. از جمله بخشهای مهم و دیدنی عمارت خسروآباد میتوان به درب ورودی عظیم و چوبی آن، هشتی با سقف گنبدیشکل و ستوننماهای چشمنوازش، حیاط بزرگ و حوض چلیپایی شکلی که در قلب آن جای خشک کرده، قصر خسرویه با پلههای سنگی حیرتانگیزش و عمارت سردر با ایوان سرتاسریاش اشاره کرد.
آدرس: سنندج، بلوار خسروآباد، عمارت خسروآباد.
ساعات بازدید: شنبه تا پنجشنبه از ساعت ۹:۰۰ تا ۱۹:۰۰
جهت مسیریابی عمارت خسروآباد سنندج اینجا کلیک کنید
عمارت مشیر دیوان از زیباترین جاهای دیدنی سنندج برای شیفتگان معماری ایرانی
از دیگر مکان های دیدنی سنندج که در سفر به این شهر نباید از آن غافل ماند، عمارت مشیر دیوان سنندج است. در ابتدا باید بگوییم که این بنای پرشکوه و تماشایی، در دوره حکومت قاجار به دستور «میرزا یوسف مشیر دیوان» ساخته شد که در آن زمان مشاور و جانشین حاکم منطقه بوده است. معماری این بنا جلوهگر هنر معماری ایرانی بوده و زیبایی و شکوه آن مثالزدنی است. عمارت مشیر دیوان دارای هفت حیاط بزرگ و مجزاست که هریک از این حیاطها دارای بخشهای مختلفی از جمله بخشهای خصوصی، عمومی، تشریفاتی، خدماتی و بهداشتی هستند. همچنین در قلب حیاطهای باصفای این عمارت آبنماهایی تماشایی قرار دارند که زیبایی و صفای حیاطها را دوچندان کردهاند.
آدرس: سنندج، خیابان شهدا (فرح)، محلهی قدیمی سرتپوله، عمارت مشیر دیوان.
ساعات بازدید: شنبه تا پنجشنبه از ساعت ۸:۰۰ تا ۱۴:۰۰
جهت مسیریابی عمارت مشیر دیوان سنندج اینجا کلیک کنید
عمارت وکیل الملک خانهای تاریخی متعلق به خانواده وکیل
عمارت وکیل الملک از دیگر جاهای دیدنی سنندج است که تا چندی پیش به خانواده وکیل تعلق داشت. بنای این عمارت در زمان حکومت زندیه در ایران، به دستور حاج محمد رشید بیگ وکیل، از امیران زند ساخته شد. پس از آن این عمارت به فرزندان و نوادگان حاج محمد رشید بیگ وکیل به ارث رسید و این خاندان سالهای سال در عمارت وکیل الملک زندگی میکردند. این عمارت در طی دورانهای مختلف، بارها تحت مرمت و بازسازی قرار گرفت و بخشهای مختلفی به آن اضافه شد. امروزه این عمارت بهعنوان جاذبهای تاریخی در استان کردستان گردشگران را بهسوی خود جذب میکند. ستونهای بزرگ سنگی با تزیینات طنابی، ارسیهای چوبی با تزئینات ظریف و زیبا، آجرکاریهای چشمنواز و… همگی جلوهای تماشایی به این عمارت پرشکوه بخشیدهاند.
آدرس: سنندج، خیابان کشاورز، عمارت وکیل الملک
جهت مسیریابی عمارت وکیل الملک سنندج اینجا کلیک کنید
خانه احمدزاده بنایی به جا مانده از دوره پهلوی
در میان جاهای دیدنی سنندج و عمارتهای پرشکوه و چشمنواز آن، نام خانه احمدزاده را نباید از قلم انداخت. قدمت این بنای تاریخی به دوره حکومت پهلوی در ایران بازمیگردد. خانه احمدزاده، متشکل از حیاطی چهارگوش و بنایی دوطبقه در بطن آن است. در نگاه اول آجرکاریها و آجرتراشیهای ظریف و حیرتانگیز این بنا توجه شما را به خود جلب میکند. اگر با سبکهای معماری مختلف آشنا باشید، متوجه خواهید شد که الهام از سبک معماری کردستانی از ویژگیهای بارز بنای عمارت احمدزاده است. از آنجاییکه این بنا هم از نظر تاریخی و هم از نظر معماری از ارزش والایی برخوردار است، وزارت میراث فرهنگی و گردشگری ایران، خانه احمدزاده را در تاریخ ۱۶ آبان ۱۳۷۹ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رساند.
آدرس: سنندج، خیابان نمکی، محله آقا، خانه احمدزاده
خانه معمارباشی بنایی خوشنقشونگار در میان جاهای دیدنی سنندج
خانه معمارباشی از دیگر جاذبههای تاریخی ارزشمند شهر سنندج است که قدمت آن به اواخر دوره حکومت قاجار و اوایل دوره پهلوی در ایران باز میگردد. بنای این خانه ۳ طبقه دارد و کل عمارت شامل بخشهای مختلف میشود. از دیدنیترین بخشهای خانه معمارباشی میتوان به مطبخ، اندرونی، بیرونی، شاهنشین و حوضی در قلب حیاط باصفای آن اشاره کرد. جالب است بدانید که استفاده از تزیینات خاص آجرتراشی و الماسبر برای اولینبار در شهر سنندج، برای زیباییبخشیدن به این خانه ارزشمند استفاده شد. بارزترین ویژگی ظاهری این عمارت زیبا و باصفا، نقوش و تذهیبهای زیبای آن است که در دوره پهلوی از این تزیینات برای زیباسازی عمارتها، بسیار استفاده میشد.
آدرس: سنندج، جنوب خیابان شهدا، کنار پارک شهدا، خانه معمارباشی.
عمارت امجدالاشراف سنندج جلوهگر هنر معماران اصفهانی در سنندج
عمارت امجدالاشراف از دیگر جاهای دیدنی سنندج است که شیفتگان هنر معماری ایرانی را به سوی خود میکشاند. قدمت این عمارت به سال ۱۲۱۷ هجری قمری باز میگردد. در آن زمان تاجری اصفهانی به نام میرابوطالب دستور ساخت این عمارت را داد و معماران و استادکاران هنرمند و چیرهدست اصفهانی در ساخت این بنا، سنگ تمام گذاشتند. بهطور کلی عمارت امجدالاشراف سنندج شامل دو بخش مسکونی و تالار تشریفات است. از تالار تشریفات این عمارت در ایام محرم، برای برگزاری مراسمات عزاداری امام حسین (ع) استفاده میشد. از ویژگیهای بارز این عمارت که توجهها را بهسوی خود جلب میکنند میتوان به نقوش اسلیمی که با گچبریهای هنرمندانه و ظریف بر دیوارها و ستونها نقش شدهاند، نقاشیهایی به سبک نقاشیهای غربی، اتاقهای سه دری و پنج دری در دو طبقه و پنجرههایی بزرگ و زیبا با شیشههای رنگی اشاره کرد.
آدرس: سنندج، خیابان صلاحالدین ایوبی، عمارت امجدالاشراف سنندج.
عمارت حبیبی از بناهای تاریخی سنندج
یکی دیگر از زیباترین بناهای تاریخی سنندج که بازدید از آن خالی از لطف نیست، عمارت حبیبی است که قدمت آن به دوران حکومت ناصرالدینشاه بازمیگردد. این عمارت بزرگ و تماشایی به همت شخصی بهنام «شیخ الاسلام» بنا شده است و با گچبریها و آیینهکاریهای منحصربهفردش در میان عمارتهای تاریخی سنندج خودنمایی میکند. جالب است بدانید که این عمارت پرشکوه، دارای بزرگترین ارسیهای کشور است. این ارسیها به دست استاد حبیبالله سنندجی ساخته شدهاند که به استاد نسا شهرت داشت و از نامآشناترین و زبدهترین استادان کردستانی بود.
آدرس: سنندج، خیابان امام خمینی، کوچه حبیبی، عمارت حبیبی.
جهت مسیریابی عمارت حبیبی سنندج اینجا کلیک کنید
عمارت شیخ محمد باقر غیاثی محل سکونت عارفی بزرگ در کردستان
عمارت شیخ محمد باقر غیاثی از دیگر عمارتهای بیشمار سنندج است که در گذشته متعلق به عارفی بزرگ با همین نام بوده است. با گذر از سردر اصلی این عمارت وارد حیاط کوچکی که به آن حیاط بیرونی گفته میشود، خواهید شد. پس از گذر از حیاط بیرونی، به حیاط اصلی عمارت میرسید که فضایی بسیار دلنشین و آرام دارد. با ورود به بنای اصلی عمارت، آجرکاریها، حجاریها، طرحهای اسلیمی نقش بسته بر دیوارها و… چشمان شما را به خود خیره میکند. میتوان گفت که عمارت شیخ محمد باقر غیاثی جزو شاهکارهای معماری غرب ایران بهشمار میآید. خوب است بدانید که طراحی و معماری این بنا، به دست استاد «ابراهیم مختارپوریان» انجام شده است که از معماران برجسته آن دوره بود.
آدرس: سنندج، خیابان کشاورز، عمارت شیخ محمد باقر غیاثی
عمارت و باغ آیت الله مردوخ از جاهای دیدنی اطراف سنندج
عمارت و باغ آیت الله مردوخ از جاهای دیدنی اطراف سنندج است که در ۷۰۰متری روستای نوره قرار دارد. زمان ساخت این بنا متعلق به سال ۱۳۲۲ است. عمارت آیت الله مردوخ به سبک قلعههای قدیمی طراحی شده و به همین سبب این عمارت به تمام بخشهای روستای نوره اشراف دارد. طراحی این بنا توسط «آیت الله مردوخ» انجام شده و ساخت آن برعهده استادان زبدهای همچون «استاد عنایتالله» و «استاد علی محمد» بوده است. درخصوص ویژگیهای کلی بنا باید بگوییم که حیاطی بزرگ در ضلع غربی آن قرار دارد و در بخشهای شمالی و جنوبی ساختمان اصلی، دو برج دیدبانی جای گرفتهاند.
آدرس: سنندج، روستای نوره، عمارت و باغ آیت الله مردوخ.