شهرستان کامیاران از شهرستانهای استان کردستان در غرب ایران است. این شهرستان، در ۶۵ کیلومتری جنوب سنندج واقع شده است. جمعیت این شهرستان بر طبق سرشماری عمومی سال ۱۳۹۵، برابر با ۱۰۲٬۸۵۶ نفر بوده است. شهرستان کامیاران دارای ۲ شهر کامیاران، بهعنوان مرکز شهرستان و شهر موچش است.کامیاران جنوبیترین شهرستان استان کردستان است و بر روی گسل مروارید قرار گرفته و حصاری از کوهستانهای شاهو و بیستون اطراف آن را احاطه کردهاند. کوهستان بیستون در جنوب دشت کامیاران، از رشتهکوه زاگرس از امتداد یافته است. شهرستان کامیاران با استان کرمانشاه مرز مشترک دارد.
روستای پالنگان یکی از دیدنیترین روستاهای استان کردستان است که مردمان محلی به آن پلنگان نیز میگویند. پالنگان با معماری شگفتانگیز پلکانی و طبیعتی زیبا و بکر در فهرست میراث ملی کشور به ثبت رسیده است و لقبهای «بهشت گمشده» و «ماسوله کردستان» دارد. روستای پالنگان از توابع کامیاران در استان کردستان نمونه ارزشمندی از روستاهای پلکانی ایران است. باهم به این روستا سفر میکنیم و گشت وگذاری تکرارنشدنی در طبیعت زیبای آن خواهیم داشت.
کتیبه تنگی ور در ۴۵ کیلومتری شمال غربی کامیاران در استان کردستان و در ۵۰۰ متری روستای تنگی ور و در تنگه کوههای زینانه در بلندترین نقطه صخره کوه بقایای کتیبه و نقش برجسته ای به چشم می خورد که به خط میخی آشوری است و در یک طاق نما به ارتفاع ۱۲۰ و پهنای ۷۷۰ و عمق ۳۵ سانتی متری حجاری و نقش شده است و احتمالا تصویر سارگن دوم پادشاه آشوری است. تاریخ کتیبه احتمالا مربوط به هزاره دوم یا اوایل هزاره سوم قبل از میلاد مسیح است.
یکی از بلند ترین کوهای استان کردستان ، کوه شاهو میباشد که با ارتفاع سه هزارو سیصدو نود متر با مساحتی۵۷,۲۳۶ هکتار در نزدیکی شهرهای کامیاران ، مریوان و سرو آباد قرار گرفته است . کوه شاهو از رشته کوه های زاگرس و معروف ترین کوهستان اورامان بشمار می آید .
نوروز کردی در هفته اول اسفند برگزار می گردد. دلیل آن اقلیم گرمتر این منطقه و رشد زودتر گیاهان بهاری نسبت به سایر مناطق سردسیر استان می باشد. این نوروز در منطقه اورامان با مرکزیت روستای پالنگان برگزار می شود. روشن کردن آتش، رقص کردی و پخش شیرینی و کلوچه سنتی از جمله امور انجام شده در این مراسم است.
اوالان کوهی است به ارتفاع 2970 متر در شهرستان کامیاران و مشرف به جاده ی سنندج کامیاران. همچنین این کوه با عناوین دیگری چون هه واره به رزه و عبدالان شناخته میشود. عمده راههای دسترسی به این کوه روستای نشور و سرچی و همچنین روستای دولاب میباشد. این کوه دارای جانپناه بوده و زمان لازم برای رفت و برگشت ۱۰ ساعت است. از فراز ئه والان دریاچه سدگاوشان، شهر سنندج ، کوه آبیدر ، کوه شاهو ، و کوههای شرقی مشرف به شهر سنندج (کوههای صلوات آباد) دیده میشود.