بازار سنندج بازاری کهن در قلب سنندج
بازار سنندج قدیمیترین بازار شهر سنندج است که قدمت آن به سال ۱۰۴۶ هجری قمری باز میگردد. این بازار در زمان حکومت اردلانها ساخته شد. جالب است بدانید که در آن زمان شهر سنندج مرکز حکومت اردلانها در ایران بود. این بازار قدیمی و پراهمیت در دو سوی خیابان انقلاب سنندج قرار گرفته و به شکل مستطیل است. گفتنی است که بازار سنندج بهلحاظ ظاهر و معماری، شباهت بسیاری به بازار میدان نقش جهان اصفهان دارد. با وجود اینکه هنوز هم تجارت در این بازار رونق دارد؛ اما بسیاری آن را جزو جاهای دیدنی سنندج و جاذبههای تاریخی مهم این شهر میدانند؛ درنتیجه بازدید از بازار سنندج هم فال است و هم تماشا؛ چراکه میتوانید ضمن بازارگردی و خرید، از تماشای شگفتیهای این بنای تاریخی لذت ببرید.
آدرس: سنندج، دو طرف خیابان انقلاب، بازار سنندج.
ساعات کاری بازار: شنبه تا پنجشنبه از ساعت ۸:۰۰ تا ۱۹:۰۰.
جهت مسیریابی بازار قدیم سنندج اینجا کلیک کنید
حمام خان سنندج از جاهای دیدنی سنندج
مگر میشود سخن از جاهای دیدنی سنندج و جاذبههای تاریخی این شهر به میان آورد و چیزی از حمام خان سنندج نگفت؟ این حمام از قدیمیترین، بزرگترین و باشکوهترین حمامهای سنتی ایران است که قدمت آن به سال ۱۲۲۰ هجری قمری باز میگردد. حمام خان درست در ضلع شمالی بازار سرپوشیده سنندج قرار دارد. این حمام بزرگ و سنتی که امروزه به جاذبهای گردشگری تبدیل شده، شامل بخشهای مختلف است. از جمله بخشهای مهم این حمام میتوان به سردر ورودی، هشتی، سربینه (حمام سرد)، میان در، بینه (حمام گرم)، خزینه، خلوتی، سرویسهای بهداشتی، آب انبار اضافی و تونه اشاره کرد. لازم به ذکر است که نام بنای پرشکوه این حمام سنتی در سال ۱۳۷۸ هجری شمسی در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.
آدرس: سنندج، ضلع شمالی بازار سنندج، جنب مسجد داروغه، حمام خان سنندج.
جهت مسیریابی حمام خان سنندج اینجا کلیک کنید
پل تاریخی قشلاق (پل شیخ)
پل تاریخی قشلاق که آن را با نام «پل شیخ» نیز میشناسند، از منحصربهفردترین سازههای تاریخی سنندج است که به دلیل موقعیت قرارگیری بینظیرش، هم برای دوستداران سازههای تاریخی جذابیت دارد و هم برای عاشقان طبیعت، مقصدی بینظیر است. این پل بر رودخانهای با همین نام واقع شده است که در مجاورت تپههایی سرسبز و زیبا قرار دارد. طول این پل به ۷۸ متر و عرض آن به ۳ متر میرسد. ارتفاع پل تاریخی قشلاق از سطح رودخانه در بالاترین قسمت آن، حدود ۶.۸ متر است. ساخت پل قشلاق سنندج در سال ۱۰۴۶ هجری قمری به دستور شاه صفی و به دستور سلیمان خان اردلان بنا شد. بعدها این بنای تاریخی در دورههای مختلف، بازسازی و مرمت شد.
آدرس: شرق سنندج، رودخانه قشلاق، پل تاریخی قشلاق.
جهت مسیریابی پل تاریخی قشلاق سنندج اینجا کلیک کنید
باغ سپیدار | تاریخ و طبیعت در کنار هم
باغ سپیدار از دیگر مکانهای تاریخی سنندج بوده که در نوع خود منحصربهفرد است. این باغ در مجاورت عمارت وکیل الملک قرار دارد. قدمت باغ سپیدار به دوره قاجار بازمیگردد. جالب است بدانید که این باغ در گذشته، حیاط چاپارخانه سنندج بوده است. هماکنون باغ سپیدار جزو تماشاییترین جاهای دیدنی سنندج به شمار میآید؛ چراکه در این باغ سرسبز و خرم، درختان سپیدار کهنسال و سربهفلککشیده متعددی وجود دارند که سبب ایجاد فضایی دلربا و باصفا در قلب شهر سنندج شدهاند. توصیه میکنیم اگر به باغهای خرم و جاهای تاریخی علاقهمند هستید، بازدید از باغ سپیدار سنندج را از دست ندهید.
آدرس: سنندج، خیابان کشاورز، مجاور عمارت وکیل، باغ سپیدار.
جهت مسیریابی پارک سپیدار سنندج اینجا کلیک کنید
حمام شیشه از خاصترین جاهای دیدنی سنندج
احتمالاً با شنیدن نام حمام شیشه تصویر حمامهای شیشهای مدرن امروزی در ذهنتان تداعی شود؛ اما باید بگوییم که حمام شیشه سنندج، بنایی تاریخی از جنس سنگ، گچ و ملات است. پس چرا این بنا حمام شیشه نامیدهاند؟ علت انتخاب نام «حمام شیشه» برای این بنا، وجود شیشهکاریهای ظریف و هنرمندانه با شیشههای رنگارنگ، بر دیوارها و ستونهای آن بود. متأسفانه امروزه دیگر اثری از آن شیشهکاریهای چشمنواز باقی نمانده؛ اما هنوز هم آن را با نام حمام شیشه میشناسند. چیزی که این حمام را از سایر حمامهای قدیمی ایرانی متمایز میکند، طراحی زیبا و منحصربهفرد سکوهای آن و وجود آبنماهای گرم و سرد و خزینه در آن است. بهعلاوه بنای این حمام در عین سادگی، بسیار تماشایی است و طراحی متوازن و معماری موزونی دارد.
آدرس: سنندج، ضلع شمالی بلوار کردستان، مجاور پل و مسجد ملاویسی، حمام شیشه.
جهت مسیریابی حمام شیشه سنندج اینجا کلیک کنید
حمام صلاحی جاذبهای پنهان در زیر زمین
اگر به ضلع شرقی خیابان فردوسی سنندج بروید، در مجاورت بازار قدیمی سنندج، درست در زیر حجرهها و مغازههای بازار، حمام قدیمی را مشاهده خواهید کرد که مردم در گذشته آن را با نام گرمابه ممتاز (حمام صلاحی) میشناختند. امروزه این گرمابه کاربری گذشته خود را از دست داده و اکنون جزو جاهای دیدنی سنندج به شمار میآید. بنای حمام صلاحی متشکل از چهار فضای گنبددار است که تمام آنها در زیرِ زمین قرار دارند. توصیه میکنیم هنگام ماجراجویی در شهر زیبا و پررمزوراز سنندج و بازدید از بازار سنندج از حمام صلاحی نیز بازدید کنید.
آدرس: سنندج، خیابان فردوسی، داخل پاساژ کفشفروشها، حمام صلاحی
جهت مسیریابی حمام صلاحی سنندج اینجا کلیک کنید
کلیسای سنندج
در گذشته محله قدیمی «آغه زمان» در سنندج، محلهای مسیحینشین بود. ارامنه مهاجر که توسط حکومت عثمانی تبعید شده بودند، در آن محله سکونت داشتند. در اوایل دوره قاجار، کلیسایی برای مهاجران ارمنی در سنندج ساخته شد که امروزه جزو مهمترین جاهای دیدنی سنندج به شمار میآید. از ویژگیهای قابلتوجه این کلیسای قدیمی میتوان به سردر ورودی زیبای آن با اتاقهای نیمدایرهشکل متداخل، دهلیز ورودی و شبستان آن اشاره کرد که سقفی منحنیشکل دارد. شبستان کلیسای سنندج متشکل از ۱۲ طاق، ۶ ستون و محرابی بزرگ بوده و سقف آن بهصورت طاق و تویزه ساخته شده است. اگر از تماشای بناهای تاریخی که بهلحاظ معماری ارزشمند هستند، علاقه دارید، توصیه میکنیم در سفر به سنندج بازدید از کلیسای محله آغه زمان را از دست ندهید.
آدرس: سنندج، محله آغه زمان، خیابان نمکی، کوچه کلیسا، کلیسای سنندج
محله چهارباغ سنندج محلهای با بافتی کهن در شمالشرقی شهر
محله چهارباغ از آن دست جاهای دیدنی سنندج است که با گشتوگذار در آن میتوانید با یک تیر چند نشان بزنید و چندین و چند جاذبه تاریخی پرشکوه و ارزشمند در این شهر را یکجا تماشا کنید. این محله در شمالشرق شهر سنندج واقع شده و بافتی کهن دارد. بسیاری از عمارتها و بناهای تاریخی سنندج در این محله جای خشک کردهاند. گفتنی است که قدمت این محله و بناهای آن به دوره حکومت قاجاریه در ایران باز میگردد و روایتهای تاریخی بسیاری در سینه دارد. از جمله جاذبههای مهم این محله تاریخی و دیدنی میتوان به بازارچه چهارباغ، تیمچه شهباز (پاساژ شهباز)، مسجد داروغه، مسجد حریری و مسجد ملا شفیع اشاره کرد.
آدرس: سنندج، محله چهار باغ.
جهت مسیریابی محله چهارباغ سنندج اینجا کلیک کنید